Vlaanderland

Naam

  • Vlaanderland
  • in Vlaanderland

Adres

Lichtervelde

Geschiedenis

In 1906 was Aloïs Declercq bewoner van deze herberg.

In deze herberg ontstond er in 1906 ruzie tussen de familie Beeusaert-De Paepe en familie Colpaert. Eén familie speelde op een orgel in dit café, de andere familie begon er mee te lachen, waardoor opnieuw de aanzet voor een ruzie gegeven was...

Het huis van de Beeusaert's stond recht over deze herberg. August en René Beeusaert verlieten samen met schoonbroer Jules Lanckriet de herberg en gingen naar huis. Op de weg naar huis werd er met een "arre", "boot" en "pinteglazen" naar hen geworpen. August Beeusaert had een bloedbuil op het hoofd en Jules Lanckriet een schram aan zijn oor.

De drie gingen naar huis en kwamen bewapend met twee spades en een riek terug. Hiermee werd vlees van René Colpaert zijn arm geslagen en Theofiel Colpaert kreeg vele steken van de riek. August Jacques, die de broer van Theofiel zijn overleden vrouw was, kreeg een slag van de spade op zijn hoofd en viel bewusteloos neer. Theofiel lag in herberg het Mandeken gezien hij niet verplaatst kon worden door zijn verwondingen. Theofiel verkeerde in levensgevaar. August Jacques is drie dagen later aan zijn verwondingen bezweken.

August Beeusaert kreeg 6 jaar opsluiting, zijn broer Jules 2 jaar en schoonbroer 3 jaar. Drie andere broers Beeusaert waarvan twee naar amerika gevlucht waren werden vrijgesproken. Theofiel Colpaert die gedeeltelijk verminkt was had zich burgerlijke partij gesteld en werd een som van 5225 fr. schadevergoeding toegekend.

Bronnen

Kaart

📌 Kent u de locatie? Contacteer ons met aanvullingen

Metadata

Periode 1906 - ? 🛈
Plaats Lichtervelde
GPS

📌 Kent u de locatie? Contacteer ons met aanvullingen


Je kan deze pagina citeren als: